Ledenwerfactie tekst

Aangestoken door vrienden reed ik met mijn vriendin op maandagavond 10 februari naar Bredevoort. Maar geen idee wat ik er van moest verwachten. Onderweg zeiden we tegen elkaar: “Als het ons tegenvalt, kunnen we altijd in de pauze naar huis gaan!”

Maar bij binnenkomst in ‘t Grachthuys werden we al zo hartelijk ontvangen en zagen alleen maar bekende gezichten. De sfeer was ontspannen en ongedwongen. We vonden een mooi plekje om alles goed te kunnen volgen.

Al snel schoven er een paar, voor mij bekende vrouwen bij ons aan tafel in afwachting van wat er zou komen. De mannen namen hun plaatsen in en toen de dirigente Susanna Veerman en pianiste Yvonne Beeftink arriveerden, nam Arnold Rots het woord en heette iedereen welkom. Daarna vertelde hij, op een vlotte  manier, het één en ander over het Aaltens Christelijk Mannenkoor: “Onze repetitieavond is dit keer niet in de Hofnar in Aalten, maar nu eens in ‘t Grachthuys in Bredevoort. Het ACM komt naar u toe! Misschien zitten er onder de mannelijke toehoorders wel een aantal zangers die na deze avond interesse hebben en ook mee willen zingen!”

Susanna begint met het inzingen en laat ons zien hoe dit in zijn werk gaat. Door het losschudden van de armen, draaien met het hoofd en verschillende tonen en klanken laten horen, worden het lichaam en de stembanden losgemaakt.

Om 20.00 uur begint dan de oefenavond die wel wat afwijkt van de normale repetitieavonden. De zangcommissie heeft een lijstje samengesteld met mooie liederen die ze voor ons willen zingen. Ze worden op een humoristische wijze ingeleid door Dick Wikkerink. Samen met Yvonne achter de piano, dirigeert Susanna heel enthousiast het mannenkoor door de mooie liederen. Ik ben onder de indruk hoeveel energie zij heeft om deze mannenstemmen klaar te stomen tot een mooi geheel in de juiste balans. Prachtige liederen in het Engels, Nederlands en Russisch. Het lied Jacob’s Ladder sprak mij erg aan.

Na de pauze voegden zich enkele gasten tussen de mannen om mee te zingen. Susanna liet ons zien hoe ze een lied instudeert. Met duidelijke uitleg en geduld legt ze aan de heren uit waar ze de nadruk op moeten leggen en hoe ze de woorden goed moeten uitspreken. Het is verbazend hoe snel ze het onder de knie hebben. Ik heb diepe bewondering voor Susanna en Yvonne, om zo’n groep mannen op één lijn te krijgen en er een homogeen geheel van te maken.

Ik vond het een voorrecht om een keer achter de schermen te kijken hoe een repetitieavond van het ACM in zijn werk gaat. Dank daarvoor. Ik wens jullie nog veel plezier en enthousiasme in het instuderen van prachtige liederen en het geven van mooie concerten. Gods zegen daarbij.

(Voor meer foto’s zie de site van het ACM)

Een toehoorster!

Comments are closed.